Ştiri > „Apel 112”, aplicaţia STS care ajută autorităţile să te găsească rapid în caz că eşti în pericol

 

Bucureşti, 5 iunie 2019 - Compania Naţională Poşta Română (CNPR) se alătură Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în vederea susținerii campaniei de promovare a aplicației Apel 112, aplicaţie ce permite transmiterea locaţiei pentru o intervenţie mai rapidă şi mai eficientă, crescând şansele de salvare a apelantului.

Apel 112 este o aplicaţie gratuită pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze informaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a telefonului. Aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgenţă 112 informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicaţii Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.apel112) şi AppStore (https://itunes.apple.com/ro/app/apel-112/id1444872263?mt=8).

Utilizarea aplicației Apel 112

La prima accesare a aplicaţiei Apel 112 este necesar ca utilizatorul să accepte Termenii şi Condiţiile. Totodată, pentru a asocia informaţia de localizare la apelul către 112, utilizatorul trebuie să introducă în aplicaţie numărul sau numerele de telefon aferente telefonului pe care este instalată aplicaţia, pentru terminalele dual SIM.

La accesarea aplicaţiei, pe ecranul telefonului se afişează latitudinea şi longitudinea corespunzătoare poziţiei geografice în care se află utilizatorul, cu o rezoluţie de cel mult 5 zecimale, ceea ce echivalează cu o precizie de 1,1 metri la sol (precizia este limitată de caracteristicile receptorului GPS, o valoare tipică fiind 10 metri). La acţionarea butonului Apel 112, aplicaţia va extrage şi transmite informaţia de localizare în sistemul informatic al SNUAU (Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă), printr-un mesaj de date ce conţine informaţia de localizare (sau două, în cazul în care apelantul are un telefon dual SIM şi a completat în aplicaţie ambele numere de telefon), prin protocolul de transfer https.

Prelucrarea informaţiilor de localizare GPS recepţionate în sistemul informatic al SNUAU va avea la bază asocierea acestora cu apelurile primite la numărul de urgenţă 112 de la acelaşi număr de telefon care a generat mesajul transmis prin protocol https (similar cu prelucrarea informaţiei de localizare primară de tip cellID). Dacă informaţia de localizare nu este transmisă automat în sistemul 112, coordonatele pot fi transmise verbal de apelant şi introduse şi poziţionate manual pe hartă, de către operatorul 112.

Astfel, autorităţile pot ajunge cu precizie la locul unde sunt solicitate, într-un timp mult mai scurt.

 

Compartiment Comunicare

Politica de confidentialitate
Feedback
Essential SSL