Comunicate de presa > Poștașii au curățat Plaja Tomis din Constanța, de “Cleanup Day”

Constanța, 17 septembrie 2023 - Voluntarii Fundației Poșta Română au curățat ieri plaja Tomis din Constanța în cadrul Cleanup Day, Ziua Mondială a Curățeniei. Cleanup Day este un demers internațional organizat an de an de către organizația globală Let's Do It! World. Anul acesta a aderat la acțiune și PostEurop, asociația operatorilor publici de poștă din Europa, din care face parte și Compania Națională “Poșta Română”.

 

      PostEurop a participat la Ziua Mondială a Curățeniei cu 18 țări, inclusiv România care, prin voluntarii Fundației Poșta Română, a curățat plaja Tomis din Constanța, la finalul sezonului turistic de pe litoral. Cu această ocazie, Poșta Română dorește să atragă atenția asupra impactului negativ pe care diferitele tipuri de deșeuri îl au asupra mediului.  

      “Poștașii voluntari au decis ca în weekend-ul acesta să nu se odihnească, ci să treacă la muncă, pentru a reda curățenia plajei Tomis. Au găsit pe nisip extrem de multe resturi de țigări, de exemplu, semn că plaja este considerată de unii o mare scrumieră. Poate că acțiunea voluntarilor noștri reprezintă doar o picătură într-un ocean, dar prin simbolistică, ea este extrem de valoroasă. Pentru că în acest fel tragem un semnal de alarmă și le reamintim românilor de sutele de milioane de tone de deșeuri ilegale care ajung an de an în natură și în oceane. În fața acestei drame, avem obligația să luăm atitudine și cel mai mic pas contează”, a declarat Claudia Bibire, Coordonatorul Fundației Poșta Română.

  

      Pentru a întări mesajul ecologic al poștașilor, în cadrul Cleanup Day au fost expuse la Muzeul de Artă din Constanța lucrările – manifest realizate de cunoscutul pictor Petre Chirea, fost angajat poștal timp de 15 ani. Operele sale sunt un manifest împotriva nepăsării umane care a condus la moartea prin ingerare de plastic a mii de albatroși de pe insula Midway din nordul Oceanului Pacific, în anul 2009.

    “Am pictat unul dintre albastroșii care mor după ce le explodează stomacul cu bucăți de plastic pe care le ciugulesc din apă și de pe plajă, crezând că sunt hrană. Dopuri de plastic, brichete cu tot cu gazul din interior sau periuțe de dinți, toate au fost găsite în burțile acestor păsări inocente. Fotograful Chris Jordan a surprins mai demult povestea, iar fotografiile lui au ajuns, astfel, celebre în lumea întreagă. El a fost sursa mea de inspirație. Este foarte trist fiindcă această dramă a rămas nerezolvată până astăzi și cred că nu greșesc, spunând că o putem multiplica la infinit cu orice viețuitoare din sălbăticie”, a spus artistul Petre Chirea.

  

Cine este PostEurop

PostEurop este asociația operatorilor publici de poștă din Europa. A luat naștere în anul 1993, iar anul acesta sărbătorește 30 ani de când promovează cooperarea, creșterea durabilă și inovația continuă. Cele 53 de țări și teritorii membre ale PostEurop operează împreună peste 175.000 de oficii poștale, au peste 2 milioane de angajați și conectează zilnic 800 de milioane de oameni. PostEurop este recunoscută oficial de Uniunea Poștală Universală (UPU) și are sediul la Bruxelles, în Belgia.

Cine este Fundația Poșta Română

Este prima fundaţie a unei companii de stat din România. Înființată la sfârşitul anului 2022, țintește să livreze binele în comunităţile unde se spune că doar poştaşul poate ajunge. Fundația desfășoară proiecte educative și ecologice, prin care își propune să promoveze atât responsabilitatea socială, cât şi protecţia mediului înconjurător.

 

Comunicare și relații publice

 

Essential SSL