Comunicate de presa > Poșta Română a devenit operator economic autorizat pentru simplificări vamale

Bucureşti, 28 iulie 2020 – Compania Națională Poșta Română a obținut, din partea Direcției Generale a Vămilor, statutul de Operator Economic Autorizat (AEO). Această certificare vamală a fost dobândită, până în prezent, doar de 4 operatori poștali europeni: Ungaria, Olanda, Cehia și Slovenia. 

Prin obținerea statutului AEO, Poșta Română devine „partener de încredere” al autorității vamale. Un operator economic autorizat AEO este recunoscut ca partener fiabil, îndreptățit să beneficieze de anumite avantaje și facilități vamale, cu scopul eficientizării și optimizării proceselor operaționale și logistice, dar și a reducerii cheltuielilor.

„Pentru a obține această certificare, compania a trecut printr-un amplu și îndelungat proces de verificare, pe parcursul căruia a dovedit că îndeplinește criterii bine determinate la nivel comunitar de conformare cu reglementările vamale, precum și standarde de contabilitate adecvate şi solvabilitate financiară. Poșta Română a demonstrat, încă o dată, ca este un partener de încredere atât pentru instituțiile statului, cât și pentru cetățenii acestei țări”, a declarat Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

Acțiunile întreprinse de Poșta Română au jucat un rol important în modernizarea operațiunilor vamale derulate de companie și consolidarea parteneriatului cu autoritățile vamale, parteneriat bazat pe respectarea principiilor de transparență reciprocă, corectitudine, echitate și responsabilitate. Spre exemplu, implementarea sistemului informatic Customs Declaration System (CDS) elaborat de Uniunea Poștală Universală, în colaborare cu Organizația Mondială a Vămilor care permite schimbul electronic de date vamale, în avans, cu alți operatori poștali desemnați sau încheierea cu autoritățile vamale a unui Protocol de colaborare privind combaterea încălcării legislației vamale. Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile întreprinse de companie în vederea obținerii statutului AEO.

De asemenea, Poșta Română va avea în vedere utilizarea beneficiilor oferite de autorizarea AEO pentru eficientizarea operațiunilor vamale la nivelul întregii  țări, în baza acestei relații de parteneriat încheiată cu autoritățile vamle.

Statutul AEO este o marcă de calitate recunoscută în toate statele membre UE și în unele țări terțe (China, Japonia, Elveția, Norvegia, SUA) care au parteneriatele încheiate cu UE. Începând cu 21 iulie 2020, Poșta Română s-a alăturat operatorilor poștali Magyar Posta(Ungaria), Post NL(Olanda), Czech Post (Cehia) și Posta Slovenije(Slovenia), singurii din Uniunea Europeană care beneficiază de o astfel de certificare vamală.

Compartiment Comunicare

Essential SSL