Ştiri > Informare-Toate bunurile provenite din spațiul extracomunitar vor fi supuse TVA, de la 1 iulie 2021

UPDATE, 1 septembrie 2021 - Vor ajunge la oficiile cu asistență vamală doar următoarele trimiteri:

  • trimiterile poștale, indiferent de valoare, având ca destinatari persoane juridice cu sediul la nivelul întregii țări, cu excepția Municipiului București și a județului Ilfov (pentru acestea formalitățile vor fi în continuare efectuate la nivelul Biroului de Schimb Internațional București);
  • toate trimiterile poștale (colete și EMS, poșta de scrisori: recomandate și trimiteri simple), având valoare peste 150 Euro, ai căror destinatari nu împuternicesc Poșta Română pentru efectuarea formalităților vamale;

 

UPDATE, 24 iunie 2021 Conform precizărilor primite recent din partea Direcţiei Generale a Vămilor, pentru importurile de bunuri a căror valoare nu depăşeşte 10 euro, sosite în România înainte de data de 1 iulie 2021 și pentru care formalitățile vamale de punere în liberă circulație se vor efectua după această dată, se datorează TVA, nefiind aplicată nicio măsură tranzitorie în funcție de momentul introducerii bunurilor pe teritoriul României.

Clienții care doresc să facă singuri formalitățile vamale, la nivelul oficiilor poștale cu asistență vamală, se pot adresa pentru clarificări privind formalitățile necesare aplicabile începând cu data de 1 iulie 2021, direct autorităţii vamale (birouri vamale, direcții regionale vamale, Direcția Generală a Vămilor) datele de contact fiind disponibile pe pagina de internet www.customs.ro.

Plata taxelor de import şi a altor taxe (TVA) se poate efectua în principal în numerar, dar și cu card bancar la oficiile poștale cu asistență vamală în care au fost deja instalate terminale POS (ale autorității vamale).

 

UPDATE, 18 iunie 2021 - Vor ajunge la oficiile cu asistență vamală doar următoarele trimiteri:

  • trimiterile poștale, indiferent de valoare, având ca destinatari persoane juridice cu sediul la nivelul întregii țări, cu excepția Municipiului București și a Județului Ilfov (pentru acestea formalitățile vor fi în continuare efectuate la nivelul Biroului de Schimb Internațional București);
  • toate trimiterile poștale din categoria colete și EMS, indiferent de valoare, ai căror destinatari nu împuternicesc Poşta Română pentru efectuarea formalităţilor vamale;
  • trimiterile din categoria poștei de scrisori (recomandate sau trimiteri simple), având valoare peste 150 euro și ai căror destinatari nu împuternicesc Poşta Română pentru efectuarea formalităţilor vamale;

De asemenea, începând cu 1 iulie 2021, pentru toate trimiterile poștale având valoare în vamă sub 150 de Euro ai căror destinatari împuternicesc Poșta Română pentru efectuarea formalităților vamale, nu se va mai percepe taxa de comisionariat de 20 de lei; va fi percepută taxa de prezentare la vamă de 8 lei, toate trimiterile poștale cu valoare redusă urmând a fi declarate și puse în libera circulație la nivelul Biroului de Schimb Internațional București și a fi îndrumate către oficiile de cartier pentru încasare taxe (prezentare la vamă +TVA) și distribuire.
 

UPDATE, 28 mai 2021 - Începând cu 1 iulie 2021, statele membre UE vor aplica noi reguli de TVA în ceea ce privește distribuirea trimiterilor provenite din comerțul electronic, în conformitate cu Directiva Consiliului European 2017/2455 ce amendează Directivele EU din domeniul TVA nr. 2006/112, respectiv 2009/132.

În plus faţă de TVA, clienţii vor plăti şi taxa poştală de prezentare la vamă, în valoare de 8 lei/trimitere.

Trimiterile care au obţinut liber de vamă la nivelul Biroului de Schimb Internaţional Bucureşti vor fi îndrumate direct către oficiile de destinaţie, in vederea colectării TVA şi taxei poştale de prezentare la vamă şi distribuirii (la ghişeu sau la domiciliu).
 

Bucureşti, 24 mai 2021 - Uniunea Europeană implementează noi reguli de TVA pentru comerțul online, astfel că, începând cu data de 1 iulie 2021, toate bunurile importate în UE vor fi supuse TVA! Excepție vor face bunurile fără caracter comercial expediate de la o persoană fizică către altă persoană fizică, având o valoare de până la 45 EUR.

Astfel, clienții care au făcut o achiziție dintr-un magazin online britanic, chinezesc, american sau din orice alt stat din afara Uniunii Europene, trebuie să știe că vor plăti TVA pentru toate bunurile comerciale care sunt livrate în Romania, inclusiv pentru cele cu valoare mai mică de 10 euro. Acest lucru este valabil și pentru bunurile comandate înainte de 1 iulie 2021, dar sosite în România după această dată.

Având în vedere modificările legislative la nivel european, cu privire la achizițiile online din afara UE, recomandăm clienților noștri să efectueze din timp demersurile necesare obținerii numărului de înregistrare EORI de la Autoritatea Vamală. Acest număr este necesar pentru efectuarea formalităților vamale la import și se solicită o singură dată la autoritatea vamală, fiind utilizat pentru toate formalitățile vamale de pe teritoriul UE, atunci când este solicitat.

Numărul EORI se obține gratuit de la autoritatea vamală, accesând linkul https://eori.customs.ro:8484/EORITrader/

COMPARTIMENT COMUNICARE

Politica de confidentialitate
Feedback
Essential SSL