Comunicate de presa > DREPT LA REPLICĂ publicaţia “Curentul”

 

Referitor la materialul Tupeistul din fruntea Poștei Române amenință presa după ce DNA i-a solicitat documente, apărut în publicația Curentul”, la 24.08.2022, Poșta Română face următoarele precizări:

Autoarea articolului, Dorina Lascăr, afirmă că Poșta Română a transmis presei o precizare în încercarea de a “bagateliza” informația că DNA derulează o anchetă penală la sediul companiei.

Subliniem că Poșta Română a transmis presei o precizare pentru a atrage atenția asupra exagerării informațiilor și a titlurilor de genul „Descinderi de amploare la Poșta Română”, “Procurorii DNA au intrat în Poșta Românătotal eronate, apărute în media. Dacă ar fi citit integral precizarea transmisă de Poșta Română, autoarea ar fi înțeles că se făcea referire la titlurile apărute din dorința de senzațional, în unele publicații, fără a avea vreo legătură cu realitatea. Am subliniat ideea că Poșta Română nu a fost, în aceste zile, subiectul unor descinderi efectuate de procurorii DNA, în niciunul dintre sediile acesteia, fie că vorbim despre sediul central al companiei, fie de vreunul dintre sediile sale teritoriale din rețeaua operațională sau administrativă. A fost doar o adresă prin care s-au solicitat documente de către DNA. Nu a existat nicio descindere, nicio acuzație, așa cum s-a vehiculat în unele publicații.

Referitor la afirmația că “Valentin Ștefan a emanat un nou comunicat”, vă informăm că Directorul General al companiei nu „emană” comunicate de presă. Este vorba despre o precizare, nu de un comunicat de presă, făcută de reprezentanții Compartimentului Comunicare, așa cum este și menționat la finalul documentului.

Ca orice companie de dimensiunea Poștei Române, comunicarea cu mass-media se face prin intermediul reprezentanților desemnați din cadrul Compartimentului Comunicare. Una din atribuțiile acestora este de a monitoriza articolele din mass-media care vizează activitatea Poştei Române şi, acolo unde se identifică materiale tendențioase, care nu reflectă realitatea, de a interveni prompt prin redactarea de drepturi la replică şi precizări către publicaţiile care denigrează imaginea companiei.

În ceea ce privește TUPEUL cu care s-a precizat “că documentele solicitate vizează activitatea companiei și nu a directorului general al Poștei Române”, este vorba despre pura realitate.

Documentele solicitate vizează, în această fază, doar activitatea companiei. Nicăieri în adresa remisă de DNA nu se precizează că directorul Valentin Ștefan ar fi vizat/cercetat/anchetat. Așa cum menționează chiar autoarea, în cadrul articolului, cercetările sunt in rem, adică se referă doar la fapte, și nu la persoane. Astfel, Dorina Lascăr face o confuzie între termenul TUPEU și afirmația evidentă că “documentele solicitate vizează activitatea companiei”.

Referitor la „emfaza” cu care “directorul general ar fi anunțat că „Poşta Română îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice publicaţie, instituţie sau persoană care face acuzaţii nefondate la adresa companiei, aducându-i astfel prejudicii de imagine și prejudicii comerciale”, din nou se face confuzie între un document semnat „Director General” și unul semnat „Compartiment Comunicare”. Informații de genul “Descinderi de amploare la Poșta Română”, “Procurorii DNA au intrat în Poșta Română” sunt neconforme cu realitatea și aduc prejudicii de imagine companiei. Astfel, ne rezervăm dreptul de a acţiona în instanţă orice publicaţie, instituţie sau persoană care face acuzaţii nefondate la adresa companiei, aducându-i astfel prejudicii de imagine.

În altă ordine de idei, nu este clar la ce acuzații vă referiți când spuneți că “Acuzațiile nu sunt făcute de jurnaliști.” Care acuzații? Subliniem că este vorba despre o adresă din partea DNA de prezentare a unor documente, așa cum tot dumneavoastră precizați, câteva rânduri mai jos.

În ceea ce privește observația dvs. că “dacă cineva citează acuzații cuprinse într-un raport oficial redactat de către un funcţionar al statului în exercitarea atribuţiilor sale de control”, nu are obligația de a mai verifica nimic” nu se înțelege ce acuzații ați “citat” dumneavoastră și de unde ați “citat”.

Precizarea că “Poşta Română îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice publicaţie, instituţie sau persoană care face acuzaţii nefondate la adresa companiei, aducându-i astfel prejudicii de imagine și prejudicii comerciale” nu este “o amenințare cu procese pentru a opri jurnaliștii să scrie”, așa cum insinuează Dorina Lascăr, ci un îndemn la jurnaliștilor de a reda informații corecte populației și de a le verifica, înainte de publicare, cu reprezentanții Compartimentului Comunicare.

Precizăm, încă o dată, că Poşta Română, prin reprezentanţii desemnaţi, stă la dispoziţia presei pentru orice solicitare care vizează interesul public şi îndeamnă jurnaliştii să dea dovadă de responsabilitate şi obiectivitate atunci când relatează despre operatorul naţional de servicii poştale.

Ca urmare a situaţiei create, solicităm publicației dumneavoastră de a face precizările corecte în sensul informării opiniei publice asupra situaţiei reale şi publicarea prezentului material ca drept la replică.

Compartiment Comunicare

 

 

 

 

 

Essential SSL