Comunicate de presa > Toate trimiterile extracomunitare cu valoare sub 150 de euro, cu TVA plătit la sursă, se vor ridica doar din oficiile cu asistență vamală

 

UPDATE 31 AUGUST 2021  Având în vedere modificările legislative survenite la 1 iulie 2021 și procesarea automatizată de către Poșta Română a trimiterilor poștale cu valoare redusă (sub 150 euro), precizăm că serviciul de comisionariat vamal este disponibil doar în cazul trimiterilor poștale extracomunitare cu valoare mai mare de 150 euro adresate persoanelor fizice, în cazul trimiterilor poștale tip import-export efectuate de persoanele juridice, precum și în cazul trimiterilor poștale cu valoare mai mică de 150 euro selectate pentru analiza de risc de către autoritatea vamală. În consecință, împuternicirile acordate Poștei Române se utilizează exclusiv în cazurile menționate mai sus.

BUCUREȘTI, 27 iulie 2021 - Compania Națională Poșta Română aduce la cunoștință clienților săi că toate trimiterile cu valoare sub 150 de euro, sosite în regim IOSS (cu TVA plătit la sursă), vor fi îndrumate către oficiile cu asistență vamală. În subunitățile poștale respective, destinatarii își pot efectua singuri declarația vamală sau pot apela la un reprezentant vamal local.

Această operațiune va avea loc până când Direcția Generală a Vămilor (DGV) va finaliza opțiunea de declarare “system to system” a trimiterilor poștale cu valoare redusă, opțiune care va permite procesarea automatizată de către Poșta Română a datelor electronice pentru declararea la vamă.

Deși trimiterile poștale sosite la import, în regim IOSS, beneficiază de scutire de TVA, întrucât vânzătorul este responsabil de colectarea TVA de la consumatorii din UE, conform procedurilor vamale, acestea trebuie declarate la vamă, în vederea punerii în liberă circulație în sistemul informatic vamal.

Astfel, având în vedere că, la nivelul autorității vamale, în prezent, declararea trimiterilor de tip IOSS și validarea IOSS nu pot fi făcute altfel decât bucată-cu-bucată, trimiterile cu TVA plătit la sursă vor fi îndrumate către subunitățile poștale cu asistență vamală. Destinatarii își pot efectua personal declarația vamală, pot apela la un reprezentant vamal local sau pot refuza trimiterea.

Clienții care doresc să facă singuri formalitățile vamale, la nivelul oficiilor poștale cu asistență vamală, se pot adresa pentru clarificări privind formalitățile necesare aplicabile începând cu data de 1 iulie 2021, direct autorităţii vamale (birouri vamale – inclusiv personal vamal din cadrul oficiilor cu asistență vamală, direcții regionale vamale, DGV), datele de contact fiind disponibile pe pagina de internet www.customs.ro.

Doar trimiterile care vor obține liber de vamă din partea autorității vamale, la nivelul oficiilor poștale cu asistență vamală, vor fi eliberate clienților.

 

Essential SSL