Ştiri > Poşta Română a încheiat primul trimestru al anului 2014 cu un profit operaţional de 22,5 milioane lei.

Poşta Română a încheiat primul trimestru al anului 2014 cu un profit operaţional de 22,5 milioane lei.

Bucureşti, 6 mai 2014 – Compania Naţională Poşta Română anunţă consolidarea evoluţiei pozitive a situaţiei financiare, reuşind pentru a şasea lună, consecutiv, să obţină profit operaţional. Pentru primul trimestru al anului 2014, compania înregistreazăun profit operaţional de 22,5 milioane lei.

Procesul de readucere a companiei pe profit s-a datorat implementării unei serii de măsuri luate de managementul companiei privind eficientizarea şi dezvoltarea activităţii, cât şi optimizarea cheltuielilor, prin restabilirea echilibrului între volumulde prestaţii poştale şi a numărului de angajaţi, atât la nivel operațional cât și la nivel administrativ, astfel:

Personalul de conducere redus de la 388 (martie 2012) la 173 (martie 2014) [ -55% ];

Personalul funcțional redus de la 2.128 (martie 2012) la 1.771 (martie 2014) [ -16% ];

Personal operațional redus, prin disponibilizare colectivă, cu 3.650 angajați [ -11% ].

În luna mai 2012, la preluarea managementului de către noua echipă de conducere, Poșta Română se afla în prag de insolvență, cu pierderi de peste 480 milioane lei, acumulate în perioada anilor 2009 - 2011.

Veniturile Poștei Române în luna precedentă schimbării de management (aprilie 2012) au fost de 99,3 milioane lei, în timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 109,2 milioane lei, determinând pierderi de 9,9 milioane lei.

Doi ani mai târziu, veniturile Poștei Române, în luna martie 2014, au fost de 97,5 milioane lei, în timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 89,5 milioane lei, rezultând astfel un profit de 8,0 milioane lei.

Pentru perioada octombrie 2013 - martie 2014, profitul operațional înregistrat este de 37,3 milioane lei.

Compania Naţională Poşta Română îşi păstrează în continuare locul între cei mai importanţi contribuabili la bugetul consolidat de stat, achitând în primele trei luni ale acestui an un cuantum al taxelor şi impozitelor (TVA, CAS, etc) de 67 milioane lei.

Raportat la totalul costurilor anuale ale companiei, poderea cheltuielilor salariale a rămas constantă la un nivel de 70%. Creșterea veniturilor lucrătorilor poștali este asigurată printr-un mecanism triplu: spor de vechime (între 5 - 25%) plus spor defidelitate (între 3 - 18%) plus automatul de clasă (creșterea periodică, cu 3-7% la fiecare 3 ani, a salariului de bază în urma unui examen).

Strategia investițională a Companiei Naționale Poșta Română S.A. pentru anul 2014 va urmări cu precădere crearea unor condiții corespunzătoare pentru desfășurarea activității poștale.

O dată cu stabilizarea situației financiare, Poșta Română și-a stabilit o serie dedirecții de acțiune, corelate cu sursele de finanțare disponibile, după cum urmează: modernizarea și extinderea sistemului informatizat;

îmbunătățirea conditiilor de muncă oferite personalului;

modernizarea și amenajarea oficiilor poștale existente și aducerea lor la un standard

de dotare și functionare cat mai ridicat;

eficientizarea și securizarea activității de transport.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei şi operează printr-o reţea de 5.687 unităţi poştale, cu acoperire naţională având 27.305 angajaţi. Anual, compania procesează un volum de sute de milioane de trimiteri poştale şi distribuie către 5 milioane de beneficiari drepturile băneşti aferente sistemului public de pensii, al asigurărilor sociale,IOVR, agricultori şi pensii militare.

Politica de confidentialitate
Feedback
Essential SSL